Nieuws

Op reisweek naar Berlijn

14-10-2024
NieuwsOp reisweek naar Berlijn

Op reisweek naar Berlijn

Op maandag 30 september gingen de leerlingen van havo 4 op reisweek naar Berlijn. Bijna zonder grenscontrole reisden we van Nijkerk naar de Duitse hoofdstad Berlijn. We maakten onze eerste stop bij het voormalige checkpoint Alpha bij Marienborn, waar de leerlingen door de origineel bewaard gebleven grensposten van de DDR konden lopen. We waren niet de enige schoolklas die deze historische plek bezocht, ’t Hooghe Landt uit Amersfoort was er ook.

Eenmaal aangekomen in Berlijn checkten we in bij ons leuke hostel. Later op de avond begon onze wandeltocht  door Berlijn om de bezienswaardigheden rond de Brandenburger Tor te bekijken. We kwamen interessante straatmuzikanten tegen, lichtshows, het Holocaustmonument, enz. Na zo’n twee uur wandelen wilden de leerlingen de wandeling vroeg beëindigen om zo snel mogelijk te gaan slapen, of wilden ze liever de Deense studenten leren kennen die ook in het hostel zaten?

De tweede dag begon met een alternatieve graffititocht rond Alexanderplatz in een grijs en regenachtig Berlijn. In de namiddag bezochten we het Spionnenmuseum om meer inzicht te krijgen in de Koude Oorlog en om onder andere te leren hoe je door een lasertunnel komt. Het hoogtepunt van de reis was echter ongetwijfeld het clubbezoek op de tweede avond.

De volgende twee dagen waren gevuld met intensieve onderwerpen, zoals het bezoek aan de voormalige Stasi-gevangenis Hohenschönhausen en het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen. ’s Avonds bezochten we de TV-toren en op de laatste avond gingen we bowlen, waar we toevallig ’t Hooghe Landt weer tegenkwamen.

We hebben onvergetelijke dagen gehad, ook omdat de groep zo goed op elkaar was ingespeeld en zo actief meedeed. De tijd ging veel te snel voorbij en na vier dagen zaten we alweer in de bus op weg naar huis. Waarom alle studenten het grootste deel van de terugreis sliepen, is voor ons docenten een raadsel, of toch niet? 😉