Nieuws

Leerlingen bezoeken ’14 De Musical’

25-05-2024
NieuwsLeerlingen bezoeken ’14 De Musical’
Havo, leerjaar 4 / atheneum, leerjaar 4 en 5

Leerlingen bezoeken '14 De Musical'

De leerlingen van havo 4 en atheneum 4/5 hebben ’14 De Musical’ bezocht in het AFAS Theater in Leusden. Mevrouw Veldhoen, docent CKV, heeft hierover een stukje geschreven.

Leerlingen bezoeken ’14 De Musical’

“Waarom gaan we naar een musical over voetbal?” Niet alleen leerlingen reageerden zo toen ze hoorden dat ik de hele bovenbouw meenam naar ‘14 De Musical’, een musical over Johan Cruijff. Ook collega’s hadden het er onderling over: “Soldaat van Oranje heeft tenminste iets te maken met onze geschiedenis”. Gelukkig hoorde ik na de musical dat het leuker, verrassender en interessanter was dan verwacht, niet alleen van leerlingen, maar ook van docenten.

Het klopt dat het onderwerp van de musical ‘Soldaat van Oranje overtuigender en passender is bij een school dan een musical over voetbal, maar ‘14 De Musical’ zit zo grappig en afwisselend in elkaar dat het veel meer is dan voetbal. Ik houd persoonlijk echt niet van voetbal. Los van dat ik vroeger smoorverliefd was op Henrik Larsson van Feyenoord, kan het me echt niet boeien. Johan Cruijff ken ik vooral van zijn typische uitspraken en de Cruijf Courts, en dit kwam natuurlijk terug in het stuk. Maar er was ook toffe muziek, spelen met het publiek, dans, verrassende effecten, mooie oplossingen en hele grappige dialogen. Stoere, gewone mannen die dansen en zingen op het podium, een live bandje die de zaal opzweepte – onze 200 leerlingen hebben vol aandacht naar de musical gekeken. De voorstelling duurde misschien iets te lang, maar dat mocht de pret niet drukken (Soldaat van Oranje duurt trouwens nog veel langer!).

Van tevoren maakte ik me druk of ik vervoer tussen school en AFAS moest regelen, maar ik heb (geprobeerd) het los te laten. De leerlingen moesten zelf naar het indrukwekkende gebouw komen, op de fiets, brommer, gebracht door ouders en sommige leerlingen kwamen zelf al met de auto. Onze fijne leerlingen kwamen allemaal op tijd aan en ik realiseerde me dat deze zelfstandigheid om daarheen te reizen ook bij opgroeien hoort. 

De leerlingen bewonderden het gebouw van binnen en buiten; buiten was een fijne chillplek en binnen ontdekten ze een van LEGO nagebouwde AFAS Theater. Zelfs de toiletten waren het bekijken waard. Onze leerlingen waren niet de enige in de zaal, voor de helft waren het gewoon bezoekers. Het is toch anders dan een bioscoopbezoek, dus hoe gedraag jij je dan in de foyer en in de zaal? Ook dat is een waardevolle ervaring voor de leerlingen.

Als ik in de CKV-lessen vraag wie er weleens bij een musical is geweest, is dat percentage echt laag; weinig vingers gaan dan de lucht in. De meesten hebben bij een musical de afscheidsmusical van groep 8 als standaard. Natuurlijk zijn er ook een paar leerlingen die wel vaker naar dit soort culturele uitjes gaan. Ik sprak zelfs een jongen die voor de derde keer naar ‘14 de Musical’ ging. Maar voor veel leerlingen is zo’n uitje een nieuwe ervaring, leuk om met leeftijdsgenootjes te delen.

Ik schrok wel van het aantal afmeldingen van de groep. Soms moet je een kind met een beetje met weerstand gewoon naar de schoolactiviteiten laten gaan en zoals Johan Cruijjf zou zeggen: “Je moet schieten, anders kun je niet scoren.”

Ik onderschat niet wat dit soort schoolactiviteiten toch voor toegevoegde waarde kunnen hebben. Daarom gingen we dus naar een musical over voetbal.

Mevrouw Veldhoen, docent CKV