Nieuws

Een eigen schooltuin voor het vak DOEN

30-09-2024
NieuwsEen eigen schooltuin voor het vak DOEN
Theoretische leerweg

Een eigen schooltuin voor het vak DOEN

Aan de voorkant van de school, bij de personeelsingang van het vmbo-gebouw, is al vanaf het begin van dit schooljaar enige bedrijvigheid op het grasveld te zien. De conciĆ«rges zijn druk in de weer een schooltuin aan te leggen voor het vak DOEN – Groen van de theoretische leerweg.

De schooltuin is een leerrijke plek voor leerlingen: ze leren er hoe voedsel groeit en hoe je tuiniert, ze leren groenten, fruit en de natuur beter kennen, ze leren samenwerken, organiseren en nog veel meer. En hoe leuk zou het zijn dat ze met DOEN – Koken iets uit eigen tuin kunnen gebruiken?

Eerst maar eens op onderzoek uit wat er allemaal groeit, een “Wie ben ik”-les over planten. Leerlingen moeten planten herkennen vanaf een plaatje en vervolgens opzoeken hoe de plant heet (determineren). Voorafgaande hebben ze theorie gehad. Onder welke omstandigheden groeien planten goed? Wat hebben ze nodig? Schaduw in ieder geval niet en die komt van de bomen. Ze hebben deze les ook geleerd hoe je kan meten hoe hoog een boom is met behulp van een geodriehoek en een meetlint.