Nieuws

De kracht van vertrouwen – Inleiding Corlaer Nieuws

30-09-2024
NieuwsDe kracht van vertrouwen – Inleiding Corlaer Nieuws
De kracht van vertrouwen maakt onrust tot rust
- Dr. Eliza Laurrilard Nederlands dichter en predikant (1830 - 1908)
Inleiding Corlaer Nieuws

De kracht van vertrouwen

Al 16 jaar wonen we in Loosdrecht en is onze poort achterin de tuin open en de deur van de schuur niet op slot. Voor zover wij weten is er nooit iemand onbedoeld de tuin binnengekomen en is er ook nog nooit iets uit de schuur gestolen. Daar is onlangs wel verandering in gekomen. Twee van onze dochters moeten een uur fietsen om naar school te komen en ja, ik ben overstag gegaan om voor beiden een elektrische fiets te kopen. Mijn vaderhart kon het niet aan mijn meiden (12 en 14 jaar) in gedachten te zien ploeteren op hun fiets met tegenwind en harde regen in de herfsttijd die eraan zit te komen. Misschien wel omdat ik dat zelf mijn hele middelbare schooltijd (7-jarige havo) heb moeten doen door de polder in weer en wind.

Maar twee elektrische fietsen is een hele dure aankoop! En met twee toch wel chaotische pubers een behoorlijk risico (sleutels kwijt, accu niet opladen, fietsen die omvallen, anderen laten ‘aanhangen’, enzovoorts). Dus ik heb mijn maatregelen genomen! Een slot gekocht en geïnstalleerd voor de schuurdeur. de poort voorzien van een slot, een sleutelkastje opgehangen in de kast bij de deur waar ze binnenkomen en een duidelijk gesprek aan tafel hoe hiermee om te gaan! De eerste dag sloot ik af door alles te checken: fietsen in de schuur, op slot, schuur en poort op slot. Sleutels op hun plek, accu’s in hun lader en eindelijk kon ik even zitten. Even tot rust komen, want wat gaf het een onrust. En niet alleen bij mij: “Pahaap, doe ff chill. Vertrouw je ons niet?”

Ik baalde eigenlijk van al die maatregelen, want ik wil zo eigenlijk helemaal niet leven. Leven vanuit angst, wantrouwen, controle. Het geeft onrust, kost veel meer tijd en werk en doet onrecht aan de ander. Het geeft de ander ook niet de kans fouten te maken en daarvan te leren! En ja: leven vanuit vertrouwen zorgt ook weleens voor teleurstelling en dat vertrouwen wordt weleens geschonden, maar ook dat is een kans om samen te groeien. Dus elke dag kies ik er weer voor om te leven vanuit vertrouwen, ook in mijn werk. Vertrouwen in de professionaliteit van een ieder die hier werkt. Vertrouwen in de betrokkenheid en loyaliteit van elke collega. Vertrouwen dat als er fouten worden gemaakt we elkaar daar vanuit de relatie over kunnen (aan)spreken. Vertrouwen dat we hier allemaal keihard werken om onze leerlingen te zo goed mogelijk te begeleiden in het pad dat ze hier lopen en een prachtige school met elkaar te willen zijn.

Lao-Tse zei ooit: “Wie geen vertrouwen in de ander stelt, zal ook nimmer het vertrouwen van anderen winnen.” Het zegt mij dat het begint bij mijzelf en dat is geruststellend, want die keuze kan ik elke dag zelf maken.

De meiden hebben de fietsen nu twee weken. De eerste reservesleutel is al in gebruik en de eerste krassen zitten al op de fiets, maar ach, het is maar materie. De kracht van vertrouwen heeft mij veel rustiger gemaakt, dus nu is het bijna dagelijks: “Pap! Echt bedankt! Deze fiets is zo chill!!”

Gert van den Heuvel,
Afdelingsleider havo/atheneum leerjaar 5 en 6 (interim)